Bechtěrevova nemoc - logo

Ze života pacientky: Jak mi pomohla strava

Díky novějším výzkumům víme, že střevní mikrobiom má vliv na lidské zdraví od imunity přes trávení až po náladu. Změna jídelníčku pro mě byla zásadním obratem s Bechtěrevovou nemocí a ráda se s vámi podělím o zkušenosti.

Zajímejte se, co jíte

Na začátku mi pomohlo uvědomění, že moje tělo žije z toho, co do sebe dávám. Zdá se to jako naprostá samozřejmost, ale kdysi mi nepřišlo nic divného na tom jíst průmyslově zpracované produkty jako záviny, rozmražené pečivo, sladkosti. Sáhla jsem do regálu pro nejlevnější párky a na složení jsem se ani nepodívala. Přišlo mi to normální, všichni tak jedí. Jenže…

Pro představu složení párků:

Vepřové maso (min. 80 %), pitná voda, vepřová kůže, bramborový škrob, jedlá sůl, koření, stabilizátory (difosforečnany a trifosforečnany), antioxidant (kyselina L-askorbová), regulátor kyselosti (chlorid draselný), konzervant (dusitan sodný), extrakty koření, cibule, česnek, přírodní aroma, přírodní skopové střevo

A párků:

Hovězí maso 98 %, jedlá sůl, zelenina, sušená paprika, koření, přírodní skopové střívko, kouř z bukového dřeva

Když se odprostíme od toho, že uzeniny nejsou nejlepší výběr do denního jídelníčku, které párky byste chtěli radši jíst? Já ty druhé. A takhle můžeme porovnat složení u všeho. Možná mi namítnete, že rozhoduje cena. Ne vždy, záleží na výběru – rozebrala jsem to více na svém blogu.

„Nejčastější chybou je, když začneme skutečné potraviny zaměňovat za průmyslové výrobky a ty pak tvoří podstatnou část našeho jídelníčku. Přitom skutečnou potravinu poznáme snadno! Jsou to například jablko, mrkev, čočka, brambory, ryba, vejce a další potraviny, které někde rostly nebo žily – zkrátka nepotřebujeme luštit jejich etikety,“ popisuje farmaceutka a terapeutka funkční a celostní výživy Mgr. Anna Fabiánová.

StravaStravaStrava

Zaměřila jsem se na střevní mikrobiom

Při své cestě za změnou jídelníčku mě zajímaly stravovací styly, díky kterým se jiným pacientům podařilo udržet autoimunitní nemoc na uzdě. Vyhledala jsem nutriční terapeutku Janu Zahradníkovou, DiS., která mi pomohla nejen se stravou, doplňky stravy, ale byla mou průvodkyní za zdravějším mikrobiomem. O mých zkušenostech s autoimunitním protokolem a také 5R protokolem si můžete poslechnout detailněji v podcastech nebo mrkněte na článek Moje AIP cesta.

Jak jsem si vytvořila návyk:

Co říkají studie: U ankylozující spondylitidy (AS) neboli Bechtěrevově nemoci se zkoumal vliv stravy1. Zjistilo se, že úprava stravy (konkrétně středomořská dieta) snižuje zánětlivé markery, pacienti hlásili zlepšení subjektivní hodnocení bolesti a změnila se také jejich střevní mikroflóra. O změnách střevního mikrobiomu mluví i další studie2 – pacienti s AS mají zastoupené jiné kmeny bakterií než zdraví lidé. Tato dysbalance může podporovat zánět v těle.

StravaStravaStrava

Pestrá a barevná

Univerzální jídelníček pro vás nemám. Dnes se řídím tím, aby moje talíře byly co nejbarevnější (hodně zeleniny) a abych měla dostatek bílkovin (maso). Vyhýbám se lepku a laktóze, u kterých jsem jednoduše zjistila, že mi nedělají dobře. Díky DNA testu jsem nakonec zjistila intoleranci na laktózu a střední predispozici pro celiakii – to bylo takové potvrzení, že mi tělo nelže.

Co bych doporučila:

  • Číst složení u produktů a vybírat si to nejméně zpracované.
  • Obrátit se na nutričního terapeuta či terapeutku.
  • Jíst pestře, barevně (zelenina, ovoce, luštěniny, maso, ořechy, ryby, pohanka, rýže…).
  • Podporovat mikrobiom fermentovanými potravinami.
  • Přečíst si o protizánětlivé stravě, případně AIP (autoimunitním protokolu).
  • Doplňovat důležité – vitamin D3, K2 a omega 3 mastné kyseliny.3
  • Zaměřit se také na cvičení, kvalitní spánek, pobyt v přírodě i zvládání stresu.

Krevní testy a doplňky stravy

Také zvažte preventivní krevní testy (min. jednou za rok), kde zjistíte deficity. Pokud chcete vědět, co si nechat zjistit a kdo vám to vyhodnotí – osobně chodím k rehabilitační lékařce MUDr. Tereze Černé, která se zajímá o funkční medicínu. Doplňky stravy vybírám na e-shopu www.wugi.cz, kde vám farmaceutka a terapeutka celostní výživy Mgr. Anna Fabiánová může zdarma poradit, co vybrat.

Kousek po kousíčku

Ráda bych zmínila i mou změnu k netoxickým přípravkům a kosmetice. Je to další díl skládačky – nepotřebujete prát v chemii, a pak to na sobě každý den nosit. Nepotřebujete chemické tablety do myčky ani krémy na obličej, šampony a sprchové gely. Možná se vám to bude zdát jako zbytečnost, ale řídím se tím, že všechno v mém životě mě ovlivňuje. Ráda nakupuji na www.netoxickadomacnost.cz.
menu-circlecross-circle