Díky novějším výzkumům víme, že střevní mikrobiom má vliv na lidské zdraví od imunity přes trávení až po náladu. Změna jídelníčku pro mě byla zásadním obratem s Bechtěrevovou nemocí a ráda se s vámi podělím o zkušenosti.
Na začátku mi pomohlo uvědomění, že moje tělo žije z toho, co do sebe dávám. Zdá se to jako naprostá samozřejmost, ale kdysi mi nepřišlo nic divného na tom jíst průmyslově zpracované produkty jako záviny, rozmražené pečivo, sladkosti. Sáhla jsem do regálu pro nejlevnější párky a na složení jsem se ani nepodívala. Přišlo mi to normální, všichni tak jedí. Jenže…
Vepřové maso (min. 80 %), pitná voda, vepřová kůže, bramborový škrob, jedlá sůl, koření, stabilizátory (difosforečnany a trifosforečnany), antioxidant (kyselina L-askorbová), regulátor kyselosti (chlorid draselný), konzervant (dusitan sodný), extrakty koření, cibule, česnek, přírodní aroma, přírodní skopové střevo
Hovězí maso 98 %, jedlá sůl, zelenina, sušená paprika, koření, přírodní skopové střívko, kouř z bukového dřeva
Když se odprostíme od toho, že uzeniny nejsou nejlepší výběr do denního jídelníčku, které párky byste chtěli radši jíst? Já ty druhé. A takhle můžeme porovnat složení u všeho. Možná mi namítnete, že rozhoduje cena. Ne vždy, záleží na výběru – rozebrala jsem to více na svém blogu.
„Nejčastější chybou je, když začneme skutečné potraviny zaměňovat za průmyslové výrobky a ty pak tvoří podstatnou část našeho jídelníčku. Přitom skutečnou potravinu poznáme snadno! Jsou to například jablko, mrkev, čočka, brambory, ryba, vejce a další potraviny, které někde rostly nebo žily – zkrátka nepotřebujeme luštit jejich etikety,“ popisuje farmaceutka a terapeutka funkční a celostní výživy Mgr. Anna Fabiánová.
Při své cestě za změnou jídelníčku mě zajímaly stravovací styly, díky kterým se jiným pacientům podařilo udržet autoimunitní nemoc na uzdě. Vyhledala jsem nutriční terapeutku Janu Zahradníkovou, DiS., která mi pomohla nejen se stravou, doplňky stravy, ale byla mou průvodkyní za zdravějším mikrobiomem. O mých zkušenostech s autoimunitním protokolem a také 5R protokolem si můžete poslechnout detailněji v podcastech nebo mrkněte na článek Moje AIP cesta.
Co říkají studie: U ankylozující spondylitidy (AS) neboli Bechtěrevově nemoci se zkoumal vliv stravy1. Zjistilo se, že úprava stravy (konkrétně středomořská dieta) snižuje zánětlivé markery, pacienti hlásili zlepšení subjektivní hodnocení bolesti a změnila se také jejich střevní mikroflóra. O změnách střevního mikrobiomu mluví i další studie2 – pacienti s AS mají zastoupené jiné kmeny bakterií než zdraví lidé. Tato dysbalance může podporovat zánět v těle.
Také zvažte preventivní krevní testy (min. jednou za rok), kde zjistíte deficity. Pokud chcete vědět, co si nechat zjistit a kdo vám to vyhodnotí – osobně chodím k rehabilitační lékařce MUDr. Tereze Černé, která se zajímá o funkční medicínu. Doplňky stravy vybírám na e-shopu www.wugi.cz, kde vám farmaceutka a terapeutka celostní výživy Mgr. Anna Fabiánová může zdarma poradit, co vybrat.
Linda se rozepsala také o tom, jak se motivovala do každodenního cvičení. O stravě píše na svém blogu, sepsala své oblíbené AIP recepty a v neposlední řadě sdílí své tipy na sociálních sítích.
Zdroje:
https://www.zivotsbedou.cz/blog/2022-01-20-1-aip-není-jen-přísná-dieta/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7174795/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4293151/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8377333/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10146621/
https://www.webmd.com/diet/autoimmune-protocol-diet
https://www.wugi.cz/a/vitamin-d-a-k2-pro-spravnou-funkci-imunity-a-prevenci-onemocneni
https://www.wugi.cz/a/zdravi-zacina-ve-strevech-o-strevnim-mikrobiomu-zvysene-strevni-propustnosti-a-imunite